Zašto je za preživljavanje neophodno da se razvedemo od raka?

ByAdministrator

Zašto je za preživljavanje neophodno da se razvedemo od raka?

Kelsi Flanigan, Glumica koja ima strast prema pisanoj reči, voli život i čiji lek za svaku nevolju je da se dobro nasmejemo! – jun 2014.

Dragom Raku,

Ti si problem, ne ja. Pri punoj svesti i pameti donosim odluku da raskinem sa tobom. Ti misliš da možeš da me izvlačiš iz kreveta u svako doba i kvariš moj raspored spavanja. Zahtevaš pravo da me oćelaviš. Sve si učinio da me udaljiš od mojih prijatelja i porodice. Hoćeš da kontrolišeš moje dnevne akcije i misli i zahtevaš da svu pažnju usmerim samo ka tebi. To je sebično.

(ne baš) s ljubavlju, Kelsi

Zajednicka sa bajkerima Srbije na Avali 1Rak misli das am ja samo broj, ali ja to nisam. I ako ti prolaziš kroz lečenje, nisi ni ti. Jedna od najvažnijih stvari kojih se treba setiti je da mi nismo rak, da je to samo malecki deo onoga što smo ili ćemo biti. Tvoj mali prst je deo tebe, jesi li ti zato samo mali prst? Ne!

Kad kažem razvedite se od raka, ne mislim da se pravite da ga nemate. Umesto toga, učinite napor da otkačite misao o sebi sa rakom i budite jednostavno vi.

Prihvatanje je važno kako bi se krenulo dalje jer bez njega ćete biti zaglavljeni i uvučeni u rak, a to nije ono što vi istinski jeste ili želite da budete. Tako je lako reći nekome “Budi svoj”, ali kada ste u dvadesetim godinama, vi zaista i pokušavate da shvatite upravo to. Kada se na to doda dijagnoza raka, stvari postaju zanimljive.

Takođe je vrlo lako reći “Ne dozvoli da ti rak preuzme kontrolu nad životom” ali dok si u sred lečenja tebi se čini da to upravo i JESTE tvoj život.

No, rak ne kontroliše naše misli i delanje. Ako si se borio sa ovim osećanjem u prošlosti, nisi sam. Mnogi od nas dele tu bitku, ali sadašnji trenutak je šansa da preuzmemo vlasništvo nad sopstvenim životom i kažemo raku ko je glavni.

Planirajući aktivnosti koje nemaju nikakve veze sa bolnicom, bolničkom spavaćicom ili čekaonicama, možeš se lagano fokusirati na življenje svog života – i raka i svega ostalog.

Ali koje aktivnosti?

Uzmi parče papira i napravi listu od 10 stvari koje te čine srećnim. Ponekad smo toliko zauzeti sa rakom i posedovanje ovakve liste pred očima će doneti značajnu razliku.

Kada si osmislio nekoliko ideja, pretvori ih u izlazak. Možda je muzika ono što te čini srećnim (nadajmo se da jeste), pa ako je tako, proveri ima li kakav koncert u tvom gradu! Kejti Peri je baš prošla kroz Filadelfiju i potpuno mi je napunila baterije i podigla duh. Nadji nekog umetnika koji će ti doneti osmeh na licu. Ako te brine nošenje perike, na koncertu Kejti Peri, na primer, bićeš savršen, tamo svi nose ludu odeću i perike! Prvi put sam nosila periku na njen šou i iako sam se osećala uplašeno u početku, dobila sam neverovatan oslobađajući osećaj, možda baš zato što je perika bila ljubičasta! Stoga, preporučujem šou gde ćeš se lepo provesti u ludoj odeći is a perikom.

Šta ćemo sa hranom? Hrana sve čini srećnima, ukoliko nisam odlepila – ovo je osnovna činjenica. Probaj da odeš na čas kuvanja ili u restoran sa svojim prijateljima za koje provereno znaš da umeju da te nasmeju. Tapas (što znači “mali tanjir”) je odličan način da podeliš obrok sa drugima. Možeš da poručiš gomilu različitih obroka u malim porcijama i da ih podeliš sa prijateljima, što ovo iskustvo čini još uzbudljivijim i prijatnijim.

Ako nisi raspoložen za previše akcije, i najjednostavnija šetnja kroz tvoj komšiluk će biti korisna. Čak i malo lagane joge nije na odmet da se malo istegliš! Ponekad, samo izlaženje iz kuće je sve što ti treba da se vratiš u svoj balans. Ja volim da ponesem svoj foto aparat ili Iphone na svoje šetnje jer mi bukvalno pomaže da vidim svet kroz drugačiji ugao.

Ako ništa od svega pomenutog ne vredi, nađi na internetu pesmu Džejmsa Brauna “Get Up Off a That Thing” i igraj sve dok se ne osetiš bolje. Molim te javi mi u slučaju da ti ovo nije pomoglo.

Donoseći svesni izbor da se razvedem od raka vratilo mi je osećaj kontrole – obavesti me u komentarima da li je i tebi ovo pomoglo da osetiš isto, i koje su od “posle razvodnih” aktivnosti ušle na tvoju listu “prvih 10”. Želim da znam kako hraniš svoju dušu!

Sledeće nedelje: Ulazak u čudni prelazni period posle lečenja (i kao dodatak intergalaktički veganski obroci koje sam smislila otkako sam stigla kući).

izvor: http://www.huffingtonpost.com/kelsey-flanigan/why-cancer-divorce-is-nec_b_5668550.html
Sa engleskog prevela Jovana Krstić

About the author

Administrator administrator