Zašto analize krvi?!?!

ByAdministrator

Zašto analize krvi?!?!

Svi smo po nekada vadili krv i davali je za analizu, čitali rezultate, gledali njihove “vrednosti” i posle dva minuta zaboravili šta smo i čitali. Međutim kada je u pitanju naše dete onda se neki od nas i zadrže na tom papiru koji jedva čekamo da doturimo doktoru da nam pročita i “prevede”.

Za sve one roditelje koji se nerviraju zbog šturih odgovora lekara evo malo više objašnjenja šta to kola našim venama i u kojim su “vrednostima”.  Laboratorijski nalazi su, bar za većinu naše prosečno obrazovane populacije, još tajanstveni vid komunikacije između lekara različitih specijalnosti.

VODIČ možete preuzeti OVDE.

Kada je reč o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza:

  • onih koje su usmerene ka ispitivanju vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi, poznatih pod imenom “krvna slika”
  • i drugih, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Te analize počinju uzimanjem krvi, najčešće iz jagodice prsta ili vene na ruci, a u tom uzorku se zatim testiraju različiti sastojci, zavisno od toga šta lekar želi da proveri. Najčešće je to broj crvenih ili belih krvnih zrnaca i koliki je njihov odnos…

Ove analize su neophodne da bi se postavila valjana dijagnoza i usmerilo lečenje širokog dijapazona bolesti.
Uzimanje krvi traje veoma kratko i mnogi smatraju da je gotovo potpuno bezbolno, a u većini laboratorijskih analiza ne prethodi nikakva specijalna priprema, baš kao što se nakon preduzimanja ove dijagnostičke procedure ljudi odmah mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Ipak, u cilju dobijanja što verodostojnijih rezultata, najčešće se savetuje uzdržavanje od jela na dvanaest sati pre davanja krvi.

Normalne vrednosti krvi

To su vrednosti koje pokazuju statistički nivo pojedinih parametara krvi kod većeg dela zdrave, odrasle populacije. Kad pacijent dobije podatak da njegovi nezultati “nisu normalni”, reč je o odstupanju od tih normalnih vrednosti i ne mora značiti da se na osnovu toga može sa sigurnošću ustanoviti kakva je vrsta promena nastupila: lekar će tek uz druge dijagnostičke procedure moći da kaže šta takav rezultat znači u svakom pojedinačnom slučaju.

Kada sam pretraživao internet na ovu temu iznenadila me je činjenica da skoro svaka ustanova ima svoje “normale ili referentne” vrednosti. 

KOMPLETNA KRVNA SLIKA (KKS)

Zašto se obavlja ova analiza?
Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama, malignih bolesti.

Kada se vrši testiranje?
Kao deo rutinskog lekarskog pregleda.

Uzorak?
Krv se uzima iz vene ruke ili jagodice prsta, odnosno iz pete kod novorođenčadi. KKS uključuje broj leukocita, eritrocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit.

OPŠTA HEMIJA

Stalno smo u dilemi da li su naši biohemijski parametri laboratorijske analize u granicama normale i šta se dešava ako su povišeni ili sniženi. Zbunjuju nas i stručni medicinski termini poput, alkalna fosfataza, kreatinin, amilaza, C reaktivni protein (CRP), transaminaze, GGT,… šta znače pojedine skraćenice i koja je njihova uloga u organizmu.. Ovaj članak će na najednostavniji način pokušati sa da sve odgovore na vaše dileme o biohemijskim parametrima laboratorijske analize.
Kada sam pretraživao internet na ovu temu iznenadila me je činjenica da skoro svaka ustanova ina svoje “normale ili referentne” vrednosti. 

Zahvaljujemo se sajtovima www.stetoskop.info i www.vasdoktor.com

About the author

Administrator administrator

6 Comments so far

dinkaPosted on10:10 pm - јан 11, 2013

Pozdrav evo da vam se javim imam 24god pre 2godine imam problema sa trombocitima od 5meseca trudnoce su mi pronasli da su mi trombociti mali kad sam se porodils vadili mi kostanu srz iz ledja i kod plucr nisu mi nista pronasli kazu da je bio neki virus koji je trombocite poremetio evo vise 2god menisu tronbociti 36 000 neki put porastu neki put se snjize ne koristim nikakve lekove samo predajem krv svaki medec pa vad molim za odgovor do kad cu ovako sa ovih trombocuta i od cega cas su manji cas veci ims li nesto sto mogu piti ili jesti dase podignu hvala na odgovoru

MarijaPosted on3:06 pm - дец 26, 2012

Da li moze neko da mi objasni sta je NEUT u % i sta se desava ukoliko je nizak…hvala unapred 🙂

sandraPosted on5:42 pm - дец 22, 2012

mom ocu su analize krvi pokazale sledece:CRP 223,SE 104,fibrinogen 7,7;ostale vrednosti su u granicama normale,tako je vec neko vreme,vrednosti ova tri parametra const rastu,opste stanje lose,obisli sve moguce ustanove i lekare niko nam nije ukazao nikakvu pomoc,sad cekamo rezultate magnetne rezonance…kome se obratiti i na sta ovi parametri ukazuju?Ultrazvuk abdomena u redu,skener glave u redu….sada je aktuelan bol u ledjima,nocno znojenje i povisena t nocu uglavnom…Unapred hvala!

    Tata VladimirPosted on10:59 am - дец 26, 2012

    Draga Sandra
    Moje poštovanje i vama i vašem ocu. Ne ljutite se što ne mogu da odgovorim na vase pitanje jer mi predstavljamo roditelje i prijatelje dece lečene od raka, i nismo deo medicinskog tima pa tako da informacije koje ste tražili od nas nismo u mogućnosti da pošaljemo.
    Vama i vašoj porodici želimo sve najbolje.

marinaPosted on9:49 am - нов 29, 2012

molim za odgovor za analizu krvi, tiče se momka od 18 god.
leukociti 16 i biohemiska analiza krvi – APL 16, ne znam kakva je to analiza
jedino znam da je ispod normale, molim Vas da mi objasnite šta je APL.
Zaboravila sam da kažem da je sve krenulo od bola kičme i noge, na snimku
magnetne vidi se zatamnjenje 5 i 6 pršljenja. HITNO

Comments are closed.