Put u večni grad Rim

ByAdministrator

Put u večni grad Rim

IMG_7325Zahvaljujući donaciji agencije Deforme, Čika Boca je obezbedila nagradni četvorodnevni izlet u Rim, za 4 mladice, kao nagradu u pokazanom aktivizmu i radu u neformalnoj grupi MladiCe. Tim činom Deforme i Čika Boca želi da pokaže mladim ljudima da se rad i angažovanje cene, i poštuju.

Jezik Čika Boce je pokretački, univerzalni, aktivan i direktan….. Detaljnije

Sem naravno neizbežnog obilaska ovog predivnog grada, veoma važna poseta i za udruženje, ali i za MladiCe, je poseta udruženju Petar Pan.

Petar Pan je udruženje koje postoji od 1993. Pruža pomoć porodicama koje nisu iz Rima. U Rimu se deca leče na 3 onkološka odeljenja.

Petar Pan ima 3 roditeljske kuće. Prva je otvorena 2000, (“Kuća Petra Pana “), druga 2004 “Druga Zvezda ” i 2007 kuća ” Stellina “, od 2011. Druga Zvezda je preseljena u veći objekat i nastaje: “Velika kuća Petra Pana”. Ukupno ima 34 apartmana na raspolaganju.

Sve se radi volonterski. Volonteri su prisutni 24h u kućama. Volonteri su angažovani od dobrodošlice, do organizacije slobodnog vremena kroz različite zabavne aktivnosti , obrazovne i zabavne. Sve za održavanje kuće i boravak porodica je iz donacija. Obaveze volontera su i transfer do i od aerodroma , bolničkih odeljenja i , u skladu sa obavezama volontera , i odlazak u supermarkete , obilaske itd ..Čišćenje zajedničkih prostorija je takođe volonterski posao. Obezbeđuju se besplatni kursevi italijIMG_7124anskog za strance i kurs engleskog jezika za decu.

Sarađuju sa drugim udruženjima pa tako Radio Dinamo, organizuje radionicu radio sa decom, Odlaze na Dinamo Kamp, gde deca idu na letovanje i rekreativnu terapiju ;

Volonterski se pružaju stomatološke usluge. U slučaju prebukiranosti roditeljskih kuća, besplatno se obezbeđuje smeštaj porodicama u obližnjim hotelima.

I na samom ulazu u roditeljsku kuću jedan mali crnpurast dečkić trčkara okolo i virka. Malo se poigrali sa njim, i saznali od naše domaćice Marcele, da je on iz Venecuele, i da postoji blizanac program sa nekoliko zemalja Južne Amerike. Ostali smo u šoku, jer ipak je to drugi kraj planete.

peter panPrva kuća je nastala 2000, ali i dalje je sve veoma očuvano, i funkcionalno. Druga kuća koja je veća, i novija, i sređena minimalističkim stilom, sa svim mogućim i nemogućim uređajima i veoma prijatnim i srdačnim mamama i decom, koje mašu i pozdravljaju i igraju se. Naučili smo ih i zucu.

E za kraj smo otišli na krov roditeljske kuće i sa nešto starijim mladim ljudima koji se leče i našim divnim domaćicama, Valerija, Monika, Marcela …..(i ups zaboravili smo imena!) smo mi pričali o nama i MladiCe o sebi, i o tome šta oni rade. I bilo nam je korisno čuti da se ni kod njih ne bavi niko psihosocijalnom podrškom posle završenog lečenja. Kako smo sedeli i pričali, tako se na njihovim licima moglo jasno videti iznenađenje i dopadanje našim dragim jedinim i neprevaziđenim MladiCama.

Sada ostaje da nam uzvrate obećanu posetu Beogradu, Čika Boci i Mladicama. Hvala na toplom dočeku i lepo provedenom popodnevu u Rimu.

 

About the author

Administrator administrator