Mi, Roditelji

ByAdministrator

Mi, Roditelji

“Čika Boca je udruženje dece, roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od malignih bolesti.”

Lečenje naše dece je dugotrajno, neizvesno, iscrpljujuće i psihički i fizički i materijalno.

Roditelji dožive strašan šok kada dobiju, saznaju, dijagnozu svog deteta.

Život se preokrene potpuno. Dnevna rutina nije više ista. Prioriteti u životu su sasvim drugačiji nego pre bolesti. Sitnice za koje ste pre bolesti mislili da vam zagorčavaju život, posle izgledaju besmisleno. Svi oko vas su u šoku. Šok morate da pokušate da prevaziđete što pre, kako bi se posvetili lečenju.

Vaša osećanja su pomešana. Osećate strah, krivicu, ljutnju, tugu, nesigurnost. Sve su to normalne reakcije koje pogađaju roditelje u teškim vremenima. Vaše dete pogađaju jake emocije i potrebno je da mu pomognete da se izbori sa njima.

Najvažnije je zapamtiti da maligne bolesti kod dece, tinejdžera i kod odraslih nisu iste.Statistika preživljavanja  ide drastično u korist dece, što se tiče izlečenja. Deca su čudesna. Mnogo se bolje nose sa svojom bolesti nego odrasli. Porodica je najvažnija u procesu lečenja i izlečenja. Pozitivan stav i verovanje u pozitivan ishod lečenja su jednako važni kao i terapije. Deljenje iskustava među roditeljima je lek za dušu. Uvek možete neke svoje dileme podeliti sa roditeljima koji su prošli lečenje. Vaše dileme sem vas niko ne može razrešiti, al tuđe iskustvo zna da bude dragoceno.

Znači topla reč, saosećanje, al i ne sažaljenje. Sažaljenje dolazi iz neznanja, ličnih strahova, predrasuda. To roditeljima i porodici može samo da ulije loše osećaje, slutnje i nemir. Taj strah kod drugih kada saznaju od čega vaše dete boluje je najčešće veoma očigledan i uznemirujući po vas.

Saberite se, gledajte da oko sebe imate pozitivne ljude. Distancirajte se od onih koji iz sopstvenih strahova  vas sažaljevaju. To opterećuje, a Vi ste za dete najvažniji. Osetićete se veoma često kao da je vaše dete vanzemaljac za okolinu, naročito kada ostane bez kose, i kada je bledo ili sa maskom preko usta. Niste vi u problemu, nego oni koji vas tako doživljavaju.

Niko nije kriv za detetovu bolest.

Nemojte se međusobno osuđivati. Vi ste ti koji najbolje poznajete svoje dete i njegove potrebe. Vi ste ti koji prvo treba sami sa sobom da prihvatite od čega vaše dete boluje. Kod nas postoji izuzetno ružna reč za bolest. Mi je ne volimo i retko je i teško izgovaramo i posle završenog lečenja. Dovoljno je način lečenja surov, i iz nekog možda inata ne želimo da koristimo tu reč koja zverski zvuči, a opet neki roditelji je iz inata i koriste kako bi je obesmislili.

Sa detetom treba biti iskren, sitne laži dolaze u obzir. Deca zaslužuju da ih mazite, naročito kada su bolesna, al uvek  imajte na umu da posle završenog lečenja dete se mora odvojiti od vas i da je život surov i ne staje.

Nikome od nas na početku lečenja nije padala napamet škola i učenje. Znajte da je posle nekoliko terapija, kada uđete u rutinu, škola vrlo korisna, kao način da se dete oseća korisnim i u korak sa svojom generacijom. Poenta je da dete zaokupite nekim aktivnostima, kako ne bi mislilo na lečenje, i bolne procedure i nuspojave terapija.

Bolest ne bira. Može da se desi svakome. Nije sramota što vam je dete ćelavo. Pomozite detetu da se lepo oseća. Igrajte se. Uživajte kad god  je moguće. Uključite sve članove porodice. Ako imate još dece, znajte da i to dete ili deca takođe imaju nedoumice u vezi bolesti i da treba da žive nekim uobičajenim životom za njih. Pričajte. Bolest ne pogađa samo dete, već celu porodicu. Probajte da živite punim plućima.

Strah je uvek  prisutan, samo nekada manje ili više.  Nedajte da vas nadvlada.

Ne ignorišemo činjenicu da nažalost ne izađu svi kao pobednici iz bolesti. Ne bežite od tih roditelja. To je isto kao kada i vas izbegavaju drugi. Njima je potrebna topla ljudska reč. Bolje ćete se osećati. Teško jeste, al je njima još teže.  Oni žele da podele sećanje na svoje dete. Kao što ni vaše dete nema zaraznu bolest (a osetićete se ponekad tako zbog drugih), tako ni njihov gubitak nije zarazan.

Iz svega izađemo drugačiji nego što smo bili pre detetove bolesti. Osećajnost, saosećajnost i gubitak predrasuda o mnogim streotipovima koji vladaju u društvu u kome živimo su tada vrlina i ne treba se stideti bilo čega što ostane kao posledica lečenja. Sve je pobeda nad zverskom bolesti. To nikada ne smete zaboraviti.

Niste sami!

Dragi roditelji, staratelji, prijatelji i svi oni koji su se kao deca lečili od ove ružne bolesti POZIVAMO Vas da nam se pridružite i ovaj sajt prihvate kao svoj i svojim tekstovima, bilo u obliku DNEVNIKA (Bloga), zanimljivih linkova ili PRIČA pomognete onima kojima reč ‘RAK’ postaje realnost..

Roditelji za roditelje

Dragana i Vladimir Radulović

About the author

Administrator administrator

35 Comments so far

BorisPosted on6:38 pm - феб 8, 2015

Kvalitetno i provereno Cannabis ulje za sada se moze nabaviti/ po receptu
Ricka Simpsona/ jedino u Holandiji. Uspesno leci cancer.
Takodje treba pogledati knjigu Dr Hulda Clark u vezi preparata kojim treba
ocistiti organizam. Naslov lek za sve vrtse cancera.
Ona je izmedju ostalog napisala da je najveca greska kod lecenja,
hemoterapija i zracenje.

  Tata VladimirPosted on3:34 pm - феб 19, 2015

  Kao otac lečenog deteta, ne slažem se da je marihuana lek za rak. U olakšavanju bola kod starijih da, ali kao lek mislim da još nije sve dovoljno istraženo. Nije da se ulizujem institutu, ali se u velikoj meri slažem sa njihovim mišljenjem na adresi Marihuana/

   ĐRPosted on6:01 pm - феб 24, 2015

   Molim vas, nemate šta izgubiti, samo dobiti, govorim iz iskustva! Molim boga da se kod nas ulje legalizira!

    Tata VladimirPosted on7:14 pm - феб 24, 2015

    Draga Đurđice, ako je vama pomoglo ulje, verujte, srećan sam zbog toga, ali isto tako mnogima nije. Kao što vi želite svima da dajete savet da se ulje koristi tako ja imam pravo vama da predložim da savete šta uzimati, a šta ne, ne širite dalje. Velika je zabluda da je ulje u pripremi za legalizaciju. U pripremi je samo kao pomoć u savladavanju bolova, problema sa ishranom i slično. Puno vas pozdravljam. Molim vasa da više nam ne pišete na tu temu sem u ličnim porukama.

Jovanka MarčetićPosted on9:09 pm - дец 6, 2014

Hvala što forsirate priču o psiholozima, treba nam svima. Odmah i sad, a ne za 100 godina. Neke 2000 i neke. Ćerka mi se leči od raka, na jednoj od klinika gde se leče deca sa rakom. Fuj, ta odvratna reč rak. Kako je danas skoro bez problema izgovorim!?! Tada nisam mogla. Bila je zverska reč, koja je izazivala strah, gađenje, izazivala je suze i knedlu u grlu. Sada je se više ne plašim. Ne plašim se ni reči, a ni nekih tamo ljudi, koji uprkos svemu kroz šta prolaziš, žele da ti naude, diskredituju. Da ti potkrešu krila, da suzbiju tvoj adrenalin, koji te tera da misliš da sve možeš, što možda nikada nisi mogao. Taj osećaj da ćeš za tvoje dete da pomeriš planine, je nešto što te gura napred, I što ne treba sputavati kod ljudi. U to sam verovala I tada kao i sada posle vremenske distance. Eh, pusto srpsko, daj ćuti, ne talasaj…to što se traži bezuslovno blanko poverenje I ćutanje. Ćuti, ne talasaj…..neću bre da ćutim. Neću da ćutim. Nisam nikada bila verbalno agresivna preko granice nužne pristojnosti. To vam je ono da sa stavom I argumentima, tražite ono na šta imate pravo. Ako to neko prepozna kao agresivno, e onda ste na nekakvom stubu. Ne srama, već to da vas obeleže. E onda kad vas takvog punog adrenalina obeleže, tamo neki nazovi profesionalci mogu da manipulišu sa vama. Doduše ipak sam veoma inteligentna osoba, da sam manipulaciju prepoznala. E kada više nisam dozvolila manipulaciju, kreću “pretnje”. E, a najgore je kad čovek zadužen za dušu dece, a I nas roditelja, zloupotrebi svoju poziciju, struku. I dalje je vrlo škakljivo sve to pominjati, jer uvek ima opasnosti da se ta osoba prepozna u ovome što pišem. Preispitivala sam sebe. Jesam li ja luda? Nisam! prošlo je dovoljno dugo vremena. Ja sam ista, i mislim bolja osoba posle svega, a i ti tamo su na žalost gde su i bili, i to je poražavajuće. Ja sam napredovala, oni nažalost nisu. Konfuzna sam možda, al NE VOLIM osećaj nemoći.

oigPosted on8:52 am - сеп 8, 2014

sve pohvale za trud i rad koji dajes za svu nasu decicu cini te ih srecnim jer znam da si tu stalno pored nas kada nam je najteze saslusas i usmeris na pravi put zalim vam mnogo zdravlja i da dugo istrajete u zivotu i svim roditeljima porucujem da smo jedna porodica jer svi prolazimo i prosli smo kroz teske trenutke a tu su Dragana i Vlada lek za srca i nase probleme ako su moguci da se rese cika boci

ristoPosted on1:13 pm - сеп 26, 2013

Pozdrav i podrška. Pratim šta se dešava kod vas, iako mi je teško da fizički prisustvujem bilo čemu. Zovite ako opet nešto zatreba. Uz vas sam dokle god trajete..

JovanaPosted on2:16 am - авг 11, 2013

vec jako dugo vremena trazim ovakvo udruzenje gde bih mogla da podelim svoja iskustva i tako pomognem nekome. Roditelji,budite jaki i strpljivi. Za vreme mog lechenja moji mama i tata su bili ceo moj svet. Chestitke za ovakvo udruzenje,volela bih da sam znala za vas za vereme mog lechenja.

Ugljesa OstojicPosted on11:00 pm - феб 15, 2013

Od srca smo uz vas, i racunajte na nasu podrsku, s ljubavlju, cast mi je bilo svirati za vas..
Ugljesa Ostojic i Simona Hategan

aleksandraPosted on12:18 pm - авг 21, 2012

sve pohvale za trud i rad koji dajes za svu nasu decicu ciniteih srecnim jer znam da si tu stalno pored nas kada namje najteze saslusas i usmeris na pravi put zalim vam mnogo zdravlja i da dugo istrajete u zivotu i svim roditeljima porucujem da smo jedna porodica jer svi prolazimo i proslismo kroz teske trenutke a tusu Dragana i Vlada lek za srca i nase probleme ako su moguci dase rese cika boci

AidaPosted on11:24 am - јул 22, 2012

Mogu samo reci,da ste divne osobe i sve najjbolje vam zelim…

  Tata VladimirPosted on2:12 pm - јул 22, 2012

  Hvala, Aida, i vi ste divni, a i vaši sinovi, divno vaspitana deca. Pozdravite ih i ljubite u naše ime. Svu sreću vam želim. Ako sve bude kako treba vidimo se sledeće godine na kampu na Tari…

MarijanPosted on3:50 pm - апр 15, 2012

Pre svega da pohvalim udruzenje,i clanove udruzenja,a naravno Vladimira i Draganu Radulovic,SVAKA CAST !!!! Imate moju podrsku,sta god imali na umu!!! Kroz sve ovo sam i ja prosao i zanam kako je 🙁 ,ali sta da se radi,treba se boriti za zivot,nikada ne gubiti nadu…… Bilo je i bice ovakvih teskih trenutaka,i moramo se pomiriti sa tim,ali nije sve crno kao sto izgleda.Za sve sto vas interesuje slobodno se obratite udruzenju i clanovima udruzenja,kao i Vladimiru i Dragani Radulovic,sigurno ce vam izaci u susret!!! Zelim jos jednom da pohvalim i pozdravim sve ljude iz ove price na hrabrosti kao i udruzenje CIKA BOCa…….. Pozz <3 <3 <3

Stric MilošPosted on4:52 pm - сеп 28, 2011

Roditelj jesam, ali ne deteta lečenog od ove ružne bolesti. Na nesreću lečen je moj bratanac. Dijagnoza Osteosarkom. Danas mladi tinejdžer-srednjoškolac. Mislio sam da shvatam roditelje ali vremenom sam sam shvatio da nije suština shvatiti već im se naći. I roditeljima i detetu. Svi oni koji počinju… uz vas smo…

marinaPosted on9:53 am - јун 23, 2011

hvala za sajt HVALA sto postojite zbog nas … zahvaljujuci lekarima sestrama ..i UDRUZENJU mi roditelji se osecamo mnogo bolje i lakse posle ove opake bolesti

RadaPosted on11:06 pm - јун 20, 2011

Podrska i od deteta koje je to prezivelo pre 15 godina i koje je sad odraslo :)) Ja kao neko ko je bio u kozi Vase dece mogu da vam kazem da morate biti hrabri i nasmejani,jeste da je u tim situacijama to jakooooooo tesko ali samo pozitivne misli vode do izlecenja,naravno uz pomoc svih tih dobrih ljudi koji rade za svu tu decu..Pozdrav

igbalaPosted on5:36 pm - јун 14, 2011

pozdrav od Merdana za svu djecu

Zorica – ZvoncicaPosted on11:30 pm - јун 13, 2011

Odlican site, svaka cast!
Zelim vam da ostvarite cilj i pomognete porodicama i deci oboleloj od malignih bolesti i vrlo sam ubedjena da cete u tome i uspeti.
Sve najbolje i puno srece vama i vasoj deci.

IvanaElenaPosted on5:42 pm - јун 8, 2011

Divno je to što ste tu uz roditelje koji prolaze kroz tešku borbu za život svog deteta zaista puuuno znači čuti iskustva drugih roditelja a najviše kada čujete da se neko dete izborilo sa bolešću to nam uliva snagu i nadu da će i naše dete jednog dana nastaviti tamo gde je stalo.Samo napred

ristoPosted on3:01 pm - јун 7, 2011

VEELIKI POZDRAV OD STAŠINOG TATE…

AnitaPosted on8:57 am - јун 6, 2011

Sve najbolje u budućem radu!!! Podrške i razumijevanja nikada previše, radujem se zajedničkim projektima!!!

FA – udruženjePosted on12:45 am - јун 5, 2011

Čika Boco, jel možemo i mi da budemo Vaši prijatelji? 🙂

Udruženje za pomoć i podršku obolelim od Fridrajhove ataksije

mirjanaPosted on6:06 pm - јун 4, 2011

Ovo su prave reci.ovo su osecanja kroz koja smo prosli i kroz koja prolazimo mi roditelji dece obolele.izlecene dece od cancera.

danijela markovicPosted on8:03 pm - јун 3, 2011

pozdrav od porodice Markovic i zelimo da udruzenje ima uspeha u radu i bude podjednako dostupno svima .Samo mi koji smo prosli kroz sve ovo mozemo pomoci onima koji se sada suocavaju sa tim.Pozdrav svim clanovima.

MAJAPosted on12:20 pm - јун 3, 2011

SVE POHVALE ZA OSNIVACE, PUNO SRECE U DALJEM RADU.

BojanaPosted on11:17 am - јун 3, 2011

Hrabro napred! Ljubim Vas!

marina*******Posted on10:37 am - јун 3, 2011

SUPER pohvale za osnivace sve najbolje vam zelim sa dosta uspesnih akcija …:)<3

Jovana KrstćPosted on10:19 am - јун 3, 2011

Cestitke na osnivanju, ovo je prava stvar iz koje ce se razviti jos mnogo fantasticnih akcija i ideja a sajt je predivan!
Ljubim vas puno sve!
Jovana

ZVONCICAPosted on4:37 pm - јун 2, 2011

Sve čestitke na istrajnosti i ogromnoj energiji!
Srdačan pozdrav i mnogo sreće i uspeha želi Vam “ZVONČICA” Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti sa Instituita za majku i dete

BobanaPosted on8:10 am - јун 2, 2011

Svim srcem uz “Cika Bocu” !

SuzanaPosted on11:18 pm - јун 1, 2011

Roditelj sam i najcesce ne volim da citam tekstove tuzne sadrzine,ali kada procitam ovakvo nesto iznova se zapitam da li sve to roditelj moze da izdrzi,a znam da moze i mora.Boze ,pomozi svakom detetu na ovoj zemaljskoj kugli,i svakom roditelju da ima snage da pomogne svome cedu.

VeraPosted on10:00 pm - јун 1, 2011

Imate moju podršku od srca! Kroz sve sam ovo prošla, izgubila sina ali nisam izgubila pamet. Nastavila sam borbu kroz Fondaciju sa imenom svoga sina “PUFTA-Filip Milojević” koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Comments are closed.