Neuroblastom

ByAdministrator

Neuroblastom

Neuroblastom (NB) je najčešći embrionalni tumor dečje dobi. Zastupljen je sa 8 do 10% u odnosu na sva maligna oboljenja dece. U grupi solidnih tumora nalazi se na trećem mestu posle tumora ca8ca22e4b86222c8635faa49e8fd5d2fentralnog nervnog sistema i limfoma.

Neuroblastom nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje se iz još neobjašnjivih razloga počinju nenormalno razvijati. Većina neuroblastoma potiče iz nadbubrežne žlezde. Neuroblastomi se javljaju isključivo u dečjem uzrastu.

Neki simptomi i znaci su nespecifični: temperatura, gubitak težine, malokrvnost, a drugi simptomi vezani za mesto primarne lokalizacije tumora ili postojanje udaljenih metastaza, se manifestuju bolom u stomaku, prolivima, otežanim disanjem, bolovima u kostima karlice, i otežanog hoda.

Da bi se postavila dijagnoza, u zavisnosti od mesta tumora rade se:

 • pregledi krvi,
 • koštana srž, zbog moguće infiltracije ćelijama neuroblastoma,
 • ultrazvučni pregledi,
 • scintigrafija,
 • CT i čitav niz drugih testova.
 • Analize urina (preko urina se izbacuju specifične supstance)
 • Sigurna dijagnoza postavlja se biopsijom tkiva.

U zavisnosti od toga koliko je bolest uznapredovala neuroblastomi se dele na stadijume I-IV.

Ako je tumor ograničen na jedno mesto (stadijumi I i II) onda se operativno odstranjuje. Ako je tumor uznapredovao (stadijumi III i IV) za lečenje tumora se koristi i hemioterapija.

Posebno mesto zauzima stadijum IV-S koji se samo javlja u prvoj godini života. U ovom obliku tumor se može povući bez posebnih intervencija.

Vodič za roditelje dece sa NEUROBLASTOM, na engleskom jeziku možete pogledati ovde.

MOLBA: ako ste u prilici ili poznajete nekoga ko bi pomogao oko adaptacije gornjeg vodiča, molimo vas da nam pomognete.

Molimo roditelje, čija su deca bolovala od ove bolesti da podele sa nama svoja iskustva u vezi ove bolesti.

About the author

Administrator administrator

5 Comments so far

silvijaPosted on8:55 am - нов 21, 2012

dali ima neko isti slucaj neka mi se javi 02268901606

silvijaPosted on8:53 am - нов 21, 2012

moja cerka imala neuroblastom 4s opreisana sad idemo na kontrole

anaPosted on12:31 am - дец 2, 2011

Mojoj bebi sa 6 meseci sasvim slucajno je otkriven neuroblastom!sok i neverica!Odmah smo krenuli u borbu,doktori su nas savetovali da se sto pre operise!Ne znam sta nam je bilo gore,da li magnetna rezonanca,skener,operacija koja je trajala vise od 6 sati ili cekanje rezultata biopsije!Kad su sigli rezultati da nema metastaza nasoj sreci nije bilo kraja!uklonili su joj ceo tumor i nadbubreznu zlezdu i sad uzivamo sa nasom hrabricom!Zelim puno srece deci i roditeljima cija deca boluju od ovih strasnih bolesti!

DijanaPosted on9:50 am - нов 14, 2011

Ja sam mama cetvorogodisnje Milice, kojoj je u trecoj godini postavljena dijagnoza neuroblastom IV stepen, sa metastazom u kostanoj srzi. Kako se zivot okrene naglavacke i kakav bol dozivite kad cujete, o tome necu pricati, jer svi vi koji ste usli na ove strane znate kako je to.Metastaze su bile rasirene po cijeloj kostanoj, tj. oba ramena zgloba, nadlaktice, kicmeni stub, karlica i butne kosti. Doktor je rekao da ce probati da je lijeci, ali vrlo su male sanse.Prvo je operisana, jer je tumor imao 3 cm i mogao je odmah da sehirurski odstrani, a potom je primila 8 ciklusa hemoterapije. Poslije 8. terapije smo posli opet na mibg (scintigrafija skeleta) i receno nam je da su metastaze i dalje prisutne u jednom ramenom zglobu, kicmenom stubu, karlici i jednoj butnoj kosti. Šok! Po protokolu nas je cekala jos megaterapija, ali smo mi razmisljali da je preskocimo, jer ako joj 8 terapija nije pomoglo, sta ce ova jedna, iako jaka,da uradi. Raspitivali smo se i culi da kod metastaza dobre rezultate daje MIBG terapija, a najbliza destinacija gdje se sprovodi je Zagreb.Medjutim, doktori kod kojih je trebalo da idemo su insistirali da prvo odradimo megaterapiju. I to smo uradili, racunajuci na to da najgore sto moze da se desi je to da ostanemo na istom.Mjesec dana smo proveli na terapiji, nakon toga uradili tumor markere VMA i HVA, koji su bili na granici pozitivnog i negativnog, ali ipak okarakterisani kao pozitivni.Cekali smo jos MIBG pa da vidimo sta dalje.Spremila sam se na to da mi kazu da jos negdje postoji metastaza.Dosao je i taj dan i bum… REZULTAT NEGATIVAN!Sve metastaze povucene, a Milica ociscena! Nasoj sreci nema kraja, nase molitve su uslisene! Ostalo je jos lokalno zracenje stomaka, tj. primarnog mjesta tumora i da molimo Boga da ostane kako jeste i da se vise nikad ne pojavi! Zahvalni smo mu sto smo dovde dosli! Ono sto smo mi saznali da pomaze, kad megaterapija ne uspije, je MIBG terapija i nesto malo poznato a to je terapija monoklonskim antitjelima, koja se radi u vecim evropskim gradovima, ali samo za one pacijente koji se lijece po SIOPEN protokolu, koji je slican nasem samo sto je jos ukljucen i topotekan prije megaterapije.Ja jos nisam odustala od toga da pokusam sa monoklonskom terapijom kao preventivom recidiva. Puno srece i zdravlja zelim svima!

  Tata VladimirPosted on4:21 pm - нов 14, 2011

  Draga D. Neizmerno mi je drago što se sve odvija kako treba sa Milicom. Siguran sam da je sva ljubav, neizmerno pružena, imala uticaja na pozitvne reakcije samog lečenja. Uvek smo vam dostupni.
  Hvala vam za priču jer siguran sam da će pomoći i drugima.

Comments are closed.