MMS 2013

ByAdministrator

MMS 2013

ZDRAVLJE NIJE SAMO ODSUSTVO BOLESTI. ZDRAVLJE JE LJUBAV,RADOST, DRUŽENJE, IGRA…

DECA KAMPA

Prvi put kada pitate devetogodišnje dete o njegovoj dijagnozi i kada kao iz topa kaže “neuroblastom”, jednako brzo kao što bi drugo dete reklo “lopta, sunce…”, prvo pomislite da je nemoguće da se radi o detetu, i da to dete ima rak .

Dečji kamp za samo 10 dana promeni puno toga. Počinjemo sa igrama razbijanja leda i upoznavanjem, a onda ispitujemo i prevazilazimo sa njima sopstvene granice fizičkih izazova, kao što je paintball, streličarstvo, zip-line, zabavno druženje i pesma uz gitaru pored logorske vatre, gluma i pokret.

A oni dobro znaju da se međusobno najbolje razumeju. Dele svoje emocije. Svi su prošli iste izazove. Sve aktivnosti se obavljaju pod budnim okom medicinske sestre i pedijatra. Pošto se radi o samostalnom kampu, a to znači da su deca bez pratnje roditelja, onda smo zadužili po jednog odraslog (voditelja/volontera) na troje dece. Naši voditelji/volonteri su prošli trening pre kampa. Ukratko, obezbedili smo bezbednu i zabavnu sredinu za sprovođenje kampa.

TINEJDŽERI KAMPA

Biti tinejdžer nosi sa sobom dosta izazova, koji su karakteristični za taj period života. To je period traženja svog puta u svet, kroz ubrzani rast, podivljale hormone, prve ljubavne sastanke, kliku, nezgrapnost… A sada dodajte rak.

I njima se na kampu pružaju različiti izazovi. Slični kao i za mlađu decu. Razgovaramo o ljubavnim jadima, trombocitima, implantima, kontrolama, šta ih muči. Najvažnije je da oni ostaju povezani kroz nevidljivu mrežu i da pomažu jedni drugima i posle završenog kampa. Kući odlaze s većom količinom ljubavi i samopouzdanja prema sebi i drugima nego što su imali pre kampa.

VOLONTERI KAMPA

Konkurs za traženje volontera je otvoren u aprilu mesecu, i bio je otvoren do 15.maja. Prijavilo se 65 potencijalnih volontera. Odabir smo timski radili sa psihologom Katarinom Gačević u Beogradu i Novom Sadu. Na svima nama je bio težak posao odabrati 15 ljudi, koji će ispuniti naše visoke kriterijume i zahteve.

Kamp “MI MOŽEMO SVE!” je usmeren prvenstveno na doživljaj samih kampera. Mi, kao organizacioni radni tim, tu smo da osiguramo kamperima uživanje u magično provedenom vremenu, u sigurnom okruženju gde oni mogu da budu ono što jesu, uče jedni od drugih i sjajno se provedu, daleko od redovnih životnih odgovornosti i procesa lečenja raka.

Naši volonteri poštuju PORPU pravila:

 

Tim volontera/voditelja je 30.6.2013. prošao edukaciju kao pripremu za kamp.

Edukacija je podrazumevala njihovo međusobno bolje upoznavanje pre samog kampa. Potom upoznavanje sa bolešću, i time šta bolest učini detetu, porodici, kakva se stanja mogu prepoznati. Edukacijom su se podelile uloge volontera na kampu, i istaknuto da će sve biti veoma zahtevno i fizički i psihički, i da su deca/kamperi na prvom mestu, pa svi ostali. Mi smo neizmerno zahvalni na njhovoj bezrezervnoj spremnosti da se upuste u avanturu. Trudili smo se da ih što više pripremimo na ovaj jedinstveni i u potpunosti novi vid kampa za ovu decu.

Naš kamp MMS je održan na Zlatiboru i Tari, u prelepom krajoliku, sa puno zelenila, šume. Veoma povoljni klimatski uslovi i za poboljšanje krvne slike, ali i opšteg zdravstvenog stanja. Napravili smo promenu u životima ove dece i mladih. Imali smo tri volontera/ ortaka koji su se i sami lečili od raka u detinjstvu. i reakcija ovih volontera, na kamp je da im je bilo veoma korisno i značajno.

ŠTA ČINI KAMP POSEBNIM(OSIM LJUDI) ?

1 . Kamp je besplatan za sve učesnike : košta nas oko 360€ po učesniku (i kamperi i voditelji), tokom 10 dana trajanja kampa. Finansiranje kampa je iz donacija.

2. Medicinski tim koji obavezno sačinjava pedijatar i medicinska sestra su tu pre svega preventivno za stanja koja su inače karakteristična i za vršnjake ove dece. Tim je sa dijagnozama i trenutnim zdravstvenim stanjem upoznat pre početka kampa. Priručna apoteka je pravljena po preporuci pedijatra koji je bio angažovan na kampu MMS.

3. Svi su dobrodošli: Intenzivan tempo na kampu je sa ciljem da se većina kampera oproba u većini aktivnosti po prvi put, kao što su streličarstvo, pejntbol, zip-lajn, heklanje, bojenje tekstila, gluma, radijski voditelj….

Saradnja sa Biljom i Jankom Tipsarevićem je počela tokom zime 2012, kada su na muzičkoj večeri u klubu „Magacin“ skupljali novac za protezu noge, sada pokojnog Damjana Zekića. Posle toga je usledila saradnja kroz aukciju Oakley naočara koje nosi Janko. Posle posete udruženju, Janko je prijavio Čika Bocu, kao charity organizaciju ATP, i dobili smo 10.000,00 evra kao donaciju, koju smo namenili kampu „Mi možemo sve“.

Početkom 2013. krenulo se u veliko planiranje kampa i aktivnosti.

  1. Napravljen je plan sprovođenja kampa, po ugledu na kamp “The Hole in the Wall” (holeinthewallgang.org)
  1. Na sajtu http://kamp.cikaboca.org, objavljen je poziv za prijavljivanje dece za kamp, a takođe je poziv upućen preko onkoloških odeljenja svih 5 bolnica u Srbiji (3 u Beogradu (Univerzitetska dečja klinika – Tiršova, Institut za majku i dete “Vukan Čupić”, i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Novi Sad i Niš)
  2. Objavljen je konkurs za traženje volontera/voditelja. Volonteri/voditelji su traženi prema određenim zahtevima. Zahtevi su bili od volontera/ortaka, do profesionalaca. Od glumaca, likovnjaka, do pedijatra, medicinske sestre.
  3. Konkursi i za prijavljevanje dece i volontera su trajali do 15.5. 2013.
  4. Posle toga je usledila selekcija volontera. Napravljeni su sastanci sa prijavljenim volonterima u Beogradu i Novom Sadu. Tim za odabir volontera su činili roditelji, psiholog i konsultant Čika Boce.
  5. Napraviti uži krug je bilo teško, i zahtevno.
  6. Kriterijumi za izbor kampera, je dijagnoza neke vrste maligniteta, da su uzrasta od 7 do 18 godina, i poželjno da je period remisije kraći.
  7. Konačni spisak dece se od početno zamišljenih 35-oro, popeo na 38 dece. Predstavljamo broj dece po klinikama gde su se lečili.
  8. Veoma je izazovno raditi sa decom različitih uzrasta i različitih ineteresovanja, različitih socijalnih i ekonomskih statusa, različitih sredina.

PODRŠKA POJEDINACA, FIRMI I INSTITUCIJA

Naš kamp je dobio i zvanično pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

U ime Ministarstva zdravlja nas je na kamp ispratio Prim. dr Pеrišа Simоnоvić, držаvni sеkrеtаr i predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine dr Dušan Milisavljević. Naš kamp su pomogli mnogobrojni donatori.

About the author

Administrator administrator