LETNJI KAMP “Mi možemo sve”

ByTata Vladimir

LETNJI KAMP “Mi možemo sve”

POKROVITELJI KAMPA JANKO I BILJANA TIPSAREVIĆ

Prijave za kamp preuzeti ovde

Pošto je dečji kancer evoluirao od neizbežno smrtonosne bolesti do lečene hronične bolesti, deca sa kancerom učešćem u kampovima dobijaju puno prednosti. Iako ova deca imaju  izvesna ograničenja, ona su i dalje ipak samo deca i žele da budu tretirana na isti način kao i deca koja nemaju kancer. Žele da trče, da se igraju, plivaju i uživaju da budu sa ostalom decom.

ZA-SAJT-HEDEROvoj deci pomaže uključivanje u programe letnjih kampova koji su specijalno osmišljeni i prilagođeni njihovim potrebama.

EVROPSKI STANDARDI U LEČENJU MALIGNITETA PODRAZUMEVAJU DA SU PRIMARNI CILJEVI LEČENJA RAKA KOD DECE:

1. IZLEČENJE

        OPORAVAK OD SVIH ZNAKOVA PRISUSTVA BOLESTI

        POSTIZANJE STADIJUMA SA MINIMALNIM ILI BEZ RIZIKA ZA PONOVNO JAVLJANJE BOLESTI

         2. PRODUŽENJE I UNAPREĐENJE KVALITETA ŽIVOTA

        VRAĆANJE FUNKCIONALNOG ZDRAVLJA

U Srbiji se ne brine o drugom primarnom cilju lečenja, i ne postoje specijalizovani rehabilitacioni centri za oporavak ovakve dece, kojim bi se unapredio kvalitet života. Kamp obezbeđuje rekreaciju kao i učenje veština korisnih za suočavanje sa mnogobrojnim pitanjima koja proizilaze iz lečenja.

ZAŠTO SU KAMPOVI POTREBNI DECI SA MALIGNITETOM?

Kamp služe za psihološko osnaživanje dece, smanjenje anksioznosti, straha. Služi za socijalizaciju dece u međusobnoj interakciji. Ne retko deca za posledicu lečenja bolesti ostaju sa nekim telesnim oštećenjima. Promena fizičkog izgleda je stalni podsetnik da su deca sa kancerom drugačija od druge dece. Neželjeni efekti stalno menjaju izgled deteta i utiču na njegovo samopoštovanje. Kamp je mesto gde će deca steći jedno novo životno iskustvo.

GDE SE PLANIRA KAMP?

komsaKamp će se održati od 12.-21.jula 2013. Svesni potrebe i značaja postojanja kampova za decu sa malignitetom, Čika Boca je donela odluku, da se krene sa organizacijom i sprovođenjem kampa za decu od 7 do 18 godina lečenu od maligniteta (bez pratnje roditelja). Odlučili smo se za planinu Zlatibor, jer je na adekvatnoj nadmorskoj visini, od oko 1000 m. Klima je idealna za lečenje plućnih bolesti i poboljšanje krvne slike. To je poželjno, jer deca posle završenog lečenja najčešće imaju slab imuni sistem i lošu krvnu sliku.

Lokacija i mesto za izvođenje kampa je u privatnom posedu odmarališta „Kod Komša“. Vlasnik Komša (Milovan Gordić) je mašinski inženjer i magistar solarne energije.

SMEŠTAJNI KAPACITETI

Smeštajni kapacitet je za 50 učesnika kampa i hostelskog je tipa. Prostor je odgovarajući za obezbeđivanje svih naših potreba, aktivnosti i ishrane. Udaljen je 5 kilometara od centra Zlatibora i tri kilometra od železničke stanice Zlatibor. U prečniku od 20 km, se nalazi etno selo Sirogojno, Planina Tara, Mokra Gora, Šarganska osmica, Mećavnik Emira Kusturice, vrh Tornik, na kome leti radi žičara.

UČESNICI KAMPA

UČESNICI KAMPA će biti ISKLJUČIVO DECA KOJA SU ZAVRŠILA aktivno onkološko LEČENJE i u remisiji (minimum 6 meseci posle aktivnog onkološkog lečenja). Nećemo zvati decu koja su još uvek u procesu lečenja, iz predostrožnosti i mogućih medicinskih problema.

DECA će bit59804899i uzrasta OD 7 DO 18 GODINA. Biće podeljeni po grupama i to po uzrastu:

7-9  godina, 10 – 14, i od 15 do 18 godina. Deljenje u uzrasne grupe je zbog prilagođavanja i načina organizovanja i sprovođenja aktivnosti za sve učesnike.

Ovo će biti prvi kamp u Srbiji za decu sa malignitetom, bez roditeljske pratnje (pratnje staratelja). Važno je da je dete koliko – toliko samostalno i da je u stanju da bude odvojeno od roditelja 10 dana.

Deo roditelja se užasava da pošalje dete dalje od sebe, pa je stoga upravo to iskustvo odvojenosti u kontrolisanim i zaštićenim uslovima nužno da se deca konačno malo izvuku ispod roditeljskog krila, a i roditelji se privikavaju na ideju da je vreme da se deca osamostaljuju i pomalo puštaju u život.

Za manju decu angažovaćemo volontere koje im pomažu u obavljanju svakodnevnih zadataka (lična higijena, higijena sobe, ishrana, odlazak na počinak, pomoć pri zahtevnijim aktivnostima). Za svako troje dece će biti odgovoran jedan volonter / voditelj.

VREME KOJE DECA PROVODE NA KAMPU ĆE BITI PRECIZNO STRUKTUIRANO

To znači da ustajanje počinje jutarnjom higijenom, nameštanjem kreveta i podizanjem zastave kampa, ocenjivanje urednosti soba kako dečjih od strane voditelja, ali i dečje ocenjivanje voditeljskih soba. Učestvovanje u aktivnostima je obavezujuće za sve, i potpuno ravnopravno i za decu i za voditelje/volontere. Iako možda zvuči gotovo vojnički, stručnjaci kažu da deci treba čvrsta struktura, jer se onda i oni osećaju sigurnije.

Pred decu će se postavljati zahtevni zadaci i izazovi, a opet takvi da ih mogu ispuniti. Deci treba pokazati da na njih računamo, da verujemo u njih i njihove sposobnosti.

Kamp će služiti za promovisanje zdravih stilova života. Neće biti dozvoljena upotreba /konzumacija alkohola i cigareta, ni za učesnike, a ni za voditelje.

Voditelji na kampu su volonteri. Volonteri će biti psiholozi, studenti psihologije, pedagogije, socijalnog rada, edukacije i rehabilitacije, sportisti, muzičari,…. Volonteri i voditelji će proći strogu selekciju i grupnu i individualnu edukaciju za rad s ovom specifičnom grupom dece.  Volonteri mogu biti i starija deca, koja su  u detinjstvu lečena od maligniteta.

Aktivnosti će biti pažljivo osmišljene i pripremljene za svaki sat (!) učestvovanja na kampu, i mi se nadamo osnovni preduslov za uspešnost kampa.

Aktivnosti koje planiramo su:

  1. Hipoterapija (jahanje konja) uz legendarnog čika Stevu
  2. Sportske aktivnosti uz pomoć studenata /volontera i poznatih sportista uz razne sportske igre, kao i vodene sportske izazove, jer na posedu postoji i jezero, gde se mogu sprovesti.
  3. Pustolovno-adrenalinske aktivnosti, kao što su paintball, aktivnosti na poligonu koji se sastoji od više vežbi (elemenata) preuzetih iz alpinizma (rastegnute sajle između drveća u šumi na visini od 1 do 6 metara, viseći most….). CILJ je savladavanje straha, vežba ravnoteže, motorike i koncentracije, povećanje samopouzdanja, povećanje duha grupe i motivisanosti, i na kraju omogućuje deci da dožive osjećaj pustolovine.
  4. Orijentiring
  5. Likovne, muzičke i glumačke  radionice, drama i pokret
  6. Izleti na više lokacija koje su blizu Zlatibora: – etno sela Sirogojno, Mećavnik –Emir Kusturica i Šarganska osmica, Tara, vožnja žičarom na jednom od vrhova Zlatibora – Tornik.
  7. Večernje aktivnosti podrazumevaju druženja, predstave sa muzikom i pokretom, logorsku vatru

Cilj kampa je decu osnažiti i pružiti im iskustvo koje čak ni njihovi vršnjaci nemaju priliku da iskuse.

OBAVEZNO JE STALNO PRISUSTVO DOKTORA I MEDICINSKE SESTRE NA KAMPU

Njihova prisutnost daje dodatni osećaj sigurnosti roditeljima i samoj deci.

Kamp neće biti samo zabavno sportski kamp. Ovo je kamp dece koja su najveći heroji našeg doba, oni dele to strašno iskustvo borbe protiv maligne bolesti i po tome jesu različiti od svojih vršnjaka. Oni mogu ići na izlet sa školom, na matursko putovanje, na sportske pripreme s klubom ili na letnje kampove kojih ima raznih vrsta. Ovo je specifičan kamp i ovde će dobiti priliku progovoriti o zajedničkoj temi, reći šta ih muči i kako su se osećali ili kako se još uvek osećaju, bez straha da ih neće razumeti ili da će biti ućutkani.

Neka deca i više godina nakon lečenja pokazuju simptome PTSP-a (Posttraumatski stresni poremećaj). Na kampu su prisutni psiholozi koji kao stručnjaci mogu proceniti dete i preporučiti dalji rad na traumama (ako je to potrebno). Povratak u matičnu sredinu, posle lečenja i funkcionisanje u društvu vršnjaka od kojih su bili odvojeni godinu ili više dana vrlo je zahtevno, pa se na kampu nastoji decu osnažiti i pripremiti na takve nove izazove.

KAMP JE ZA SVE UČESNIKE POTPUNO BESPLATAN !

Sredstva su obezbeđena donacijom ATP, zahvaljujući našem teniseru Janku Tipsareviću, pa će se kamp sprovesti pod pokroviteljstvom Janka i Biljane Tipsarevića.

Deo sredstava je prikupljen zajedničkim aktivnostima „Čika Boce“ sa udruženjima „Uvek sa decom“ i „Zvončica“.

Za direktora kampa je određen Vladimir Radulović.

Prijave za kamp počinju od 01.03. do 15.05.

POKROVITELJI KAMPA

JANKO I BILJANA TIPSAREVIĆ


About the author

Tata Vladimir administrator

Tata Vladimir je tata Miloša i Uroša. Predsednik je udruženja "Čika Boca".

2 Comments so far

StrinaDoktorkaPosted on9:32 pm - мар 4, 2013

Na koji način mogu da prijavim dete za boravak u kampu na Zlatiboru?

BobaPosted on11:40 am - јан 23, 2013

Najbolji camp jer smo mi najbolji tim koji prelazi sve prepreke !!!

Comments are closed.