Magnetna Rezonanca (MR)!

ByAdministrator

Magnetna Rezonanca (MR)!

Uputstvo za roditelje!!!

Šta je MR skener?

MR je skraćenica za Magnetnu Rezonancu.

Mali vodič možete preuzeti OVDE.

MR skener koristi kombinaciju jakog magneta i radiotalasa da proizvede detaljnu sliku unutar tela. Može da pomogne da se sazna šta je uzrok problema Vašeg deteta i pomoći lekarima da pronađu najbolji tretman.

Dr House čita našu MR

Ona pruža mnogo više detaljnih slika tela vašeg deteta od običnog rentgena. MR je posebno dobar u identifikovanju problema u kičmi, mozgu i zglobovima. Takođe je korisno za posmatranje drugih delova tela, često kada druge vrste skeniranja ne daju potpunu sliku.

Za razliku od X-zraka i CT (kompjuterizovana tomografija) skenera, magnetna rezonanca ne koristi zračenja.

Da li postoje rizici?

MR je vrlo bezbedna procedura za većinu pacijenata, ali pacijenti sa srčanim pejsmejkerom i nekim drugim hirurškim implantima, na primer, kohlearni implantat (sofisticirano tehničko pomagalo koje se ugrađuje u unutrašnje uvo), ne može da se skenira. Bićete upitani da popunite i potpišete upitnik bezbednosti za vaše dete pre skeniranja da proverite da li je bezbedno da budu skenirane. Takođe ćete biti upitani da popunite i potpišete upitnik sigurnost za sebe, kako bi se uverili da je bezbedno za vas da idete u MR sobu sa vašim detetom.

MR Mozga

Vaše dete može da: Jede i pije normalno i nastavi da konzumira prepisane lekove. U nekim ustanovama dozvoljavaju i da dete donese i sluša CD tokom skeniranja ili da ima uza se omiljenu igračku  (bez metalnih delova) pa čak i DVD da gleda film u toku skeniranja.

Pre ulaska u sken sobu: Radiograf  (član radiologijskog tima obučenog za obavljanje skeniranja) će objasniti skeniranje i odgovoriti na sva pitanja koja imate.

Vi i vaše dete ćete morati da ispraznite džepove i uklonite sve labave metalne predmete kao što su satovi, ključevi i novac, kao i sve kreditne kartice ili putne karte sa magnetnim trakama, pošto skener može da ih onesposobi.

Tokom skeniranja!

MR Scan

Svako kretanje može da zamagli slike i skeniranje će možda morati da se ponovi.

Deo tela vašeg deteta koji se skenira, mora biti u centru mašine. Skener je kratak tunel. Radiograf će razgovarati sa vašim detetom za vreme skeniranja da bi znao šta se dešava, a vaše dete će dobiti zujalicu koju pritisne ako mu je potrebno da privuče našu pažnju u toku skeniranja.

Kada skener radi, on glasno lupa i pravi buku. U nekim ustanovama dobićete i slušalice da se smanji buka. Imate pravo da ih zatražite.

Skeniranje je potpuno bezbolno. Ponekad skener krevet vibrira blago zbog buke. To je sasvim normalno i nemojte se brinuti.

Najteži deo je i dalje mirovanje. Pomozite da vašem detetu bude udobno i da bude opušteno.

Skeniranje najduže traje između 20 i 40 minuta.

Kontrast izađe uvek

Da li će vaše dete trebati injekciju?

Ako se skeniraju određene oblasti tela vašeg deteta, možda će morati da se da injekcija kontrasta boje. Ovo se pojavljuje na skeneru i daje detaljnije slike.

Boje nisu opasne i dete će ih vremenom ispiškiti.

Šumovi u toku skeniranja

Poslušajte neke od šumova koje proizvodi MR skener.

indexZvuk01

Zvuk02

klikom na sliku pogledajte film

Kratki filmić iz dečjeg MRI (magnetna rezonanca) centra, u San Dijegu. Prikazuje pripremu deteta za snimanje magnetnom rezonancom. Toliko pripreme i opreme da bi dete što opuštenije ušlo u tu cev, gde su zvuci zastrašujući i za odraslog. Zvuči i izgleda kao naučna fantastika, zar ne?

Ovde možete dobiti još informacija o Magnetnoj rezonanci.

About the author

Administrator administrator

6 Comments so far

MisaPosted on10:34 pm - дец 24, 2011

Dete nam ima 16 meseci ugradjena su mu 2 shunta to jest 2 pumpice posto dete ima hidrocefalus komora neznamo kojim neurohirurzima da se obratimo za jos neke savete.

  Tata VladimirPosted on11:24 pm - дец 25, 2011

  Pošrovani/poštovana
  Slobodno nam se javite na date brojeve telefona kako bi nam dali više informacija. Sa više informacija moći ćemo da vas uputimo na prave adrese.

  makyPosted on10:48 pm - нов 14, 2012

  cerkica ima 2 meseca immao zakazano na magnetnoj rezonanci snimanje glave, ali ona nece moci to da izdrzi, dali ce joj dati anesteziju, ili sta drugo?

   Mama DraganaPosted on10:56 pm - нов 14, 2012

   Magnetna rezonanca za decu do 6 godina se radi pod anestezijom. Ne znam gde , u kojoj ustanovi radite MRI, ali je to procedua za malu decu, i za tako malu bebu, ne znam da li jos pre snimanja daju kontrast kroz braunilu ili na koji način. MRI je bučna mašina. Samo snimanje traje od 30 min do 45 min. Eto da budete malo spremniji. Sve najbolje vam želim…

NemanjaPosted on1:19 pm - јун 29, 2011

Interesuje me ko cita snimke MR-a?

  Tata VladimirPosted on2:05 pm - јун 29, 2011

  Snimke MR-a čitaju doktori radiolozi u ustanovi u kojoj se radi MR. U ustanovi možete zatražiti i samo snimke bez čitanja ali to nije preporučljivo.

Comments are closed.