Utisci posle IV kampa Mi možemo sve 2016 | Čika Boca
Višnjička 28, Beograd, Srbija
(+381) 011 405-9414 roditelji@cikaboca.org

Utisci posle IV kampa Mi možemo sve 2016

Kamp „Mi možemo sve“ (MMS) održan je od 10-17.7.2016. na Zlatarskom jezeru, na prostoru registrovanog turističkog gazdinstva porodice Kokić.2
5Kamp je okupio 33 dece, uzrasta od 7 do 17 godina starosti, koji su se lečili od neke vrste maligniteta, iz svih krajeva Srbije. 8 volontera.
Naš kamp je jedinstven u Srbiji zato što:

1. Deca su na kampu bez roditeljske pratnje;

2. Volonteri-ortaci na kampu su aktivni članovi neformalne grupe MladiCe (Mladi lečeni od raka u detinjstvu);

3. Telefoni se mogu koristiti samo sat vremena dnevno;

4. Kamp je u prirodi i nudi se kamperima izbor spavanja u Tipi šatorima, što opravdava ime kampa.3

5.87 Upriličili smo i posetu /plovidbu Uvačkim jezerom (vožnja od 5 sati uz posmatranje ugrožene vrste –beloglavih supova, poseta Ledenoj pećini, i za kraj dana boravak u Adrenalin parku na Panorami, na Zlataru.

Inače je to drugi adrenalin park u Srbiji koji ima ozbiljne prepreke, koje su sva deca na kampu prošla i opet opravdala naziv kampa Mi možemo sve.

Psihološke radionice se sprovode po uzrasnim grupama. Radionice vode profesionalna i stručna lica.
Tim stručnjaka čine dva psihologa, sociolog (ekspert za omladinski rad) i doktorka. Radionice su usmerene na bolje građenje tima, na povećanje samopouzdanja, veću samostalnost, i sticanje veština koje se mogu primeniti u daljem životu. Već nam je praksa da na kampu obavljamo manja i9li veća istraživanja, kojima želimo i vama kao donatoru, ali i drugoj stručnoj javnosti pokažemo značaj našeg pristupa rada na kampu. Ove godine sproveli smo opsežno istraživanje u saradnji sa psihologom sa Filizofskog fakulteta. Nakon obrade podataka istraživanje će biti javno objavljeno.

Ono što nam je takođe na kampu bilo značajno je pored psihološ6kih radionica i radionica Forum teatra. Značajne radionice su i sa doktorkom kampa koja je uvela starije tinejdžere u tabuiran teren u našoj zemlji, a to su dugoročne posledice lečenja.
Na kampu su mladi lečeni od raka, u prisustvu predstavnika Opštine Nova Varoš i aktivista Kancelarije za mlade izveli projekat “Žive Knjige.”
„Ruski rulet“, „Uspavana lepotica“, „12 sati“ – to su tek neke od najčitanijih, „živih knjiga“ koje su naslove dobile po autentičnim pričama, iskustvima i izazovima sa kojima su se suočavala ili se suočavaju deca i mladi, lečeni od različitih oblika maligniteta.

„Odstranili su mi celo koleno i trećinu butne kosti koju su zamenili metalnom protezom od čelika i zbog toga se ja zovem Čelična lejdi. Celo to lečenje od raka me je nateralo da i kroz život budem Čelična lejdi“, kaže Milkica Dimitrijević iz Beograda.

Sa svakom novom pričom, ovde se ruše predrasude, a kroz svakodnevne radionice, uz podršku volontera, koji su se i sami borili sa opakom bolešću, u kampu se stiču nova saznanja.
Prilog RTS-a o našem kampu možete pogledati OVDE.