Višnjička 28, Beograd, Srbija
(+381) 011 405-9414 roditelji@cikaboca.org

Registar davalaca koštane srži!

Beograd — Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja formirao je Registar davalaca koštane srži.

Taj registar je izuzetno značajan, jer otvara mogućnost lečenja za one koji su oboleli od leukemije i drugih malignih bolesti krvi, a nemaju odgovarajućeg davaoca među članovima porodice i neophodna im je transplatacija koštane srži.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije za godinu dana je urađeno 16 transplatacija koštane srži. Doktorka Dragana Vujić kaže da je transplatacija značajan oblik lečenja brojnih bolesti, a neretko i jedini oblik lečenja: „Nažalost, samo 25 odsto bolesnika kod kojih je potrebno uraditi transplataciju ima identičnog srodnog davaoca, to su rođeni brat ili sestra. A za ostale bolesnike je neophodno formirati registar dobrovoljnih davaoca koštane srži. Na ovaj način se povećavaju šanse, znači duplo su veće šanse da se nađe određeni davaoc, nego kad se traži unutar familije“.

Roditelji koji su decu doveli na kontrolu posle uspešno obavljene transplatacije kažu da su sestre i braća bila jedina šansa za oporavak: „Lazi je bila sestra davalac. Mi smo imali veliku sreću da se njih dvoje sto posto poklope. Transplatacija je uspela, ali nažalost postoje i drugi koji nemaju srodne davaoce“, kaže majka dvoipogodišnjeg Lazara.
„Stefan je bio bolestan od teškog oblika anemije. Imali smo tu sreću što mu je sestra bila davalac. Da nismo imali tu sreću, ne znam kako bi se to završilo“, kaže otac desetogodišnjeg Stefana.

Za bolesnike koji nemaju odgovarajućeg davaoca u porodici, jedina nada je naći osobu u Registru, koja je potpuno podudarna, a ta verovatnoća je izuzetno mala, kaže doktorka Zorana Andrić iz Instituta za transfuziju krvi: „Potrebno je ispitati negde oko milion osoba da bi se za nekog bolesnika pronašao odgovarajući davalac. Danas je to traženje značajno olakšano postojanjem registra davaoca kostne srži. Preko 50 zemalja je udruženo u jedan svetski registar, gde postoji preko 10 miliona dobrovoljnih davaoca kostne srži i ono što je ohrabrujuće je da je u okviru tog broja moguće čak za 90 odsto bolesnika moguće pronaći odgovarajućeg davaoca“.
Za sada se prijavilo oko 70 davalaca koštane srži. Oni su dali mali uzorak krvi, kako bi se odredilo kom tipu pripadaju, i nalaze se u registru. Možda će proći i godine dok se ne pojavi bolesnik koji je podudaran. U svakom slučaju, verovatnoća da za nekog bude nađen odgovarajući davalac je mnogo veća u populaciji iz istog podneblja i zbog toga je bitno da broj prijavljenih u nacionalnom registru raste.

Preuzet clanak sa B92-mislim da je izuzetno znacajna vest iz oblasti zdravstva.